söndag 30 mars 2014

Mina fingervantar är färdiga

Nu är mina vantar klara! Snacka om att jag blivit inspirerad av att få vara med och sticka efter Orevantarna! Det har varit mycket roligt!
Handskar är urgamla plagg. Tydligen finns det fynd som visar att grottmänniskor förfärdigade och bar armbågslånga ”påsar” av skinn. Det finns dock tydligare fynd av handskar och vantar gjorda av lin från det gamla Egypten, båda enklare och sådana som gjorts av vävda och broderade material. Särskilt gott om avbildade och bevarade plagg finns det efter medeltiden. Handskar, finger- och tumvantar av tyg, skinn, silke, ull, lin och bomull gjorda i många tekniker, till exempel sydda, nålbundna eller stickade. Som de flesta klädesplagg har handskar/fingervantar utöver sin ursprungliga och skyddande funktion också använts för att uttrycka makt och ekonomisk status och för att signalera högtidlighet. I Hemmets handarbetslexikon finns – både under uppslagsorden ”stickning” och ”vantar” och ”handskar” flera intressanta bilder.

Praktfulla vantar har burits  av höga män i både kyrkan och staten och ståten har säkerligen imponerat och påverkat det folkliga modet, i synnerhet de vantar och handskar som bars vid bröllop. Den som går till www.digitaltmuseum.se  och slår in sökorden ”bröllopsvantar”, ”brudgumsvantar”, ”brudhandskar” och ”brudgumshandskar” får se fantastiska föremål!

Man kan också gå till vårt grannland Norge och titta på www.digitaltmuseum.no
I sökfältet där man kan exempelvis skriva in något av sökorden ”vott, fingervante” eller ”håndplagg” för att få ändå fler skönhetsupplevelser! Man kan också dra slutsatsen att i våra kulturer har bröllopsvantar varit vanliga och kanske ofta även varit trolovningsgåvor. Jag tycker det är mycket inspirerande! Och håll med mig: Visst klär vi oss alldeles för tråkigt idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar