tisdag 4 februari 2014

ProvstickarNu har jag kommit igång med provstickning av färg och mönster.
Det är alltid lika spännande och se hur färgerna "arbetar". 
Antingen så "gifter" de sig eller så "bråkar" de med varandra.

5 kommentarer:

 1. Nu blir jag nyfiken på vad Du kan mena, mer precist, med att färger kan "bråka med varandra" eller "gifta sig med varandra"! Påverkar färgerna varandra så att de inte ser lika bra ut tillsammans som var för sig? Eller tycks en färg försvinna - eller dominera totalt - i den andres sällskap? Eller påverkar fenomenet hur mönstret upplevs? Eller...? Jag är själv fascinerad av hur färger kan förändras i olika sällskap. Och jag gillar Kaffe Fassetts motto: "When in doubt, add twenty more colours" (Glorious Knitting,1985)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle-Petter visst är det så att det är mer än färg som har betydelse för hur resultatet blir. När jag skrev att färgerna "bråkar" med varandra så betyder det för mig att de vill ha sin egen plats och då uppstår det konkurrens mellan färgerna. När det "gifter" sig så menar jag att det blir behagligt för ögat.
   Men som jag skrev från början, även mönster och teknik spelar in, samt hur vi uppfattar färg. En bok jag varm rekommenderar är: Rapport! av Lotta Külhorn. Hon tar upp färg och form med praktiska exempel.
   Ett sätt att ha lite mer koll på färger är att titta i färgcirkeln och se hur färgerna ligger i förhållande till varandra. Och därifrån komma fram till hur man vill ha det.
   En annan bok jag har tittat på är Interaction of Color av Josef Albers.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker de gifter sig! Det är ju en hel vetenskap det där med vilka färger som blir bra ihop, själv kan jag ingen teori, kör på känsla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Färg är en vetenskap men man kommer långt på känsla och erfarenhet.
   Så gå på känsla och njut av det!

   Radera