måndag 13 januari 2014

Vill du vara med att sticka herrvantar från Ore?


Under syfestivalen i höstat hamnade jag i ett samtal om Orevanten. Jag försöker fördjupat mig i stickskatten från Ore, och har samlat bilder och erfarenheter från stickerskor från bygden. Samtalet från syfestivalen vidgades så småningom till en lite större krets, som gärna vill hänga på idén om en KAL, dvs Knit Along, parallellstickning, stickjunta på nätet eller vad vi ska kalla det för.

Vi börjar med att betrakta denna tumvante från Ore Hembygdsförenings magasin. Vilka tankar dyker upp i ditt huvud när de tittar på den? 

I denna KAL finns endast en regel: Låt dig inspireras av stickat från Ore och blogga om det. Vi börjar med herrvanten. Det är inte meningen att du ska sticka exakt en sådan vante som på bilden, utan snarare att du låter dig inspireras till en egen vante. 

Det inte så enkelt att det finns en väldefinierad beskrivning, med föreskrivna garner, färger eller mönster. Vanten bygger snarare på en mönstertradition och ett färgschema som vi kan utgå från. Dessutom är vanten tvåändsstickad, en teknik vi håller oss till i denna KAL. Mer om det i kommande blogginlägg. 

Än så länge låter det kanske allt för "flummigt", men låt inte det hindra dig. Min förhoppning är att vi tillsammans utvecklar KAL:en.

Visst vill du vara med? Maila ditt namn och ev webbadress e@ullabritt.se.

Nästa blogginlägg kommer handla om hur vi går vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar